א. שמואלי, רובינסקי ושות’ משרד עורכי דין (1)

077-8036706

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גרידה – להפסקת הריון ו"ניקוי" חלל הרחם

גרידה הינה תהליך רפואי ותיק המבוצע תחת הרדמה מקומית או הרדמה כללית אשר מטרתו היא הוצאת תוכן הרחם. לרוב מדובר בהליך קצר המבוצע באשפוז יום, כאשר בסיום ניתוח גרידה המטופלת משוחררת לביתה. הגורמים לצורך בגרידה יכולים להיות התפתחות לא תקינה של שק ההריון, הריון בלתי רצוי "וניקוי" שארית הרחם לאחר הפלה טבעית.

גרידה - הפסקת הריון

 מה זה גרידה? מאיזה שבוע עושים גרידה? עד איזה שבוע אפשר לעשות גרידה? מה סיכונים בגרידה? מהן אפשרויות הכניסה להריון לאחר ביצוע גרידה? מהן תופעות הלוואי י גרידה, כמה זמן אחרי גרידה אפשר לקיים יחסים? מה אסור לעשות לאחר גרידה? האם נגרמים כאבים לאחר גרידה ? התשובות לכך במאמר שלפניכם. קיימת חשיבות להכיר ולהבין את המפורט וזאת על מנת לדעת כי הטיפול בוצע כהלכה והתהליכים המבוצעים עומדים בסטנדרטים הרפואיים והדרישות הרפואיות המקובלות ולא נפלה בהן רשלנות.

 

מה זה גרידה?

גרידה הינה הליך המבוצע לשם ביצוע ריקון תוכן רחמי- לרבות הפסקה יזומה של ההריון, וכן הוצאת רקמות מיותרות מן הרחם, עת קיים חשד כי הרקמות יצרו זיהום או דימום, ככל והן ישארו שם. גרידה הינה פעולה כירורגית במהלכה מרחיבים את צוואר הרחם ומוציאים את תוכן הרחם.

ניתן לבצע גרידה עד שבוע 22 להריון. אך, במרבית המקרים שימוש בגרידה מבוצע בשליש הראשון של ההריון.

קיימות שתי שיטות נפוצות לביצוע גרידה: האחת, שאיבת ואקום אשר נעשית בשליש הראשון של ההריון על ידי החדרת צינורית דקה המחוברת למשאבה לאחר הרחבת צוואר הרחם. תהליך זה מתבצע בהרדמה, לאחר שאיבת התוכן באמצעות המשאבה מבוצעת סריקה "וניקוי " נוסף של חלל הרחם על מנת לוודא שלא נותרו שרידי רקמה ותוכן.

השיטה השנייה- מבוצעת עת מתבצעת הפסקת הריון בשלב מתקדם מן השלישי הראשון, לאר החרבת הרחם משתמשים במכשירים ייעודיים אשר מושכים את תוכן החמר, ולאחר תהליך זה מתבצע ניקוי נוסף של חלל הרחם על מנת לוודא כי לא נותרו שרידים.

ההליך בשתי השיטות אורך כמספר דקות, ברם נדרשת השגחה רפואית לאחריו למשך מספר שעות.

 

מהו העיתוי לביצוע גרידות?

גרידה לרוב נעשית החל משבוע 7 להריון, שכן קודם ובד"כ עד לשבוע 9 לכן ניתן להיעזר בכדורים ייעודיים לגרימת הפסקת הריון. עד איזה שבוע אפשר לעשות גרידה? התשובה לשאלה זו הינה מדורגת. ככתוב לעיל, עד שבוע 15 השיטה הננקטת היא שאיבה באמצעות משאבת ואקום. לאחר שבוע זה, גרידה מבוצעת באמצעות החדרת מכשיר פולשני. לאחר שבוע 20 קיים סיכון מוגבר לפגיעה וניקוב דופן הרחם ולהתרחשות סיבוכים, אך עדיין ניתן לבצע גרידה תוך שימת לב ובזבירות יתרה ולאחר מתן ההסברים המתאימים.

החל משבוע 24 הדרך הבלעדית להביא להפסקת הריון היא באמצעות לידה טבעית או קיסרית (הידועה גם בשמה הנוסף 'לידה שקטה'). השיטה לביצוע גרידה צריכה להיבחר על ידי כירורג נשים המכיר היטב את התיק הרפואי של המטופלת והמתמחה בביצוע ההליכים מהסוג הנ"ל.

 

גרידה – סיכונים

גרידה, הינה פעולה רפואית בה שיעור הסיבוכים נמוך יחסית עת הפעולה מבוצעת מוקדם ככל האפשר עם זאת בדומה לכל הליך כירורגי אחר כרוכה בסיכונים. החל מסיכונים המעורבים בביצוע הרדמה (תגובה אלרגית או ירידה בלחץ הדם ועוד) וכן סיכונים נוספים עליהם נעמוד להלן:

  • תסמונת אשרמן – הידבקויות ברחם או בצוואר הרחם אשר עלולות לגרום לדפנות האיברים הללו להיקשר זה לזה ולהביא לחסימה של חלל הרחם עד כדי פגיעה בפריון וביכולת להרות (ראו ערך תסמונת אשרמן).
  • דימום לאחר גרידה – בד"כ מינורי אך במקרים נדירים ועקב פגיעה ברקמות הרחם עלול להיווצר דימום מאסיבי יותר עד כדי בביצוע ניתוח חוזר.
  • זיהום אחרי גרידה – הליך זיהומי הוא סיכון שקיים בכל הליך ניתוחי. החשש הקיים הוא מזיהום ברחם או בצוואר הרחם אשר עלול להוביל לבעיות פריון ולדלקת באגן. בד"כ מטופל באמצעות אנטיביוטיקה ואינו דורש פעולות נוספות.
  • צלקת ברחם – ככל ומבוצעות מספר גרידות, צלקת ברחם עלולה לגרום, במקרים נדירים, לבעיות פריון.
  • שאריות תוכן ברחם – שאריות תוכן ברחם שלא נוקו במלואן במהלך הגרידה. יש לבחון את המקרה הספציפי והשלכותיו אם יש צורך להביא לפינוי השאריות.
  • פגיעה בצוואר הרחם –  שעלולה לגרום ללידות מוקדמות בעתיד.
  • ניקוב דופן הרחם – סיכון שהופעתו נדירה, אך קיימת.

 

התאוששות אחרי גרידה – מה אסור לעשות לאחר גרידה?

לאחר תהליך גרידה יש להישמע להוראות הצוות המטפל שינתנו למטופלת ולהימנע מהמגבלות הקיימות בטווח הזמנים הקצר לאחר הניתוח וזאת על מנת להקטין את הסיכויים לסיבוכים האפשריים ולעודד החלמה. לרוב ההגבלות חלות על פרק הזמן הקרוב שלאחר ביצוע הגרידה והן נוגעות  להימנעות מפעילות מאומצת, הימנעות מקיום יחסי מין ועוד. בד"כ ניתן לחזור לשגרה בתוך יומיים- שלושה, אך הדימום וההתכווצויות עלולולת להמשיך גם כשבועיים לאחר ביצוע הגירדה.

 

כניסה להריון אחרי גרידה

כמה זמן אחרי גרידה אפשר להיכנס להריון? באופן עקרוני ניתן להיכנס להריון מיד לאחר ביצוע תהליך גרידה. עם זאת, ההנחיה הרפואית היא לרוב להמתין לפחות עד הופעת המחזור הראשון לאחר הגרידה וניתן אף להמתין מספר מחזורים נוספים. הסיבה להמלצה להמתין ולא להיכנס להריון באופן מיידי לאחר ביצוע גרידה היא על מנת לאפשר לגוף להתאושש ולהחלים מהתהליך שעבר וכן על מנת להקטין את הסיכויים לסיבוכים אפשריים בהריון העתידי.

התשובה בסוגיה זו כרוכה במועד ביצוע הגרידה והמצב הגופני הכללי  לכן כדאי להתייעץ באופן אישי עם הרופא המטפל ולשאול את דעתו האישית ביחס למצב המטופלת הספציפית.

 

כאבים לאחר גרידה

לאחר ניתוח גרידה ייתכן ויורגשו כאבים כתוצאה מהכיווצים ברחם, וכן בחילות והקאות. תופעות הלוואי בדרך כלל חולפות מעצמן תוך מספר ימים וניתן אף להשתמש במשככי כאבים לצורך הקלה. כמו כן, תופעת לוואי נוספת אפשרית היא דימום ברחם. בכל מצב, תמיד מומלץ להיוועץ עם רופא על מנת לשלול אפשרות של סיבוכים.

 

החלמה אחרי גרידה – כמה זמן אחרי גרידה אפשר לקיים יחסים?

לרוב מומלץ להמתין לפחות שבוע מחלוף הגרידה עד לקיום יחסי מין, אך גם כאן, בדומה לכניסה להריון, המתנה נוספת הינה מומלצת לצורך המשך החלמה אחרי גרידה. גם בסוגיה זו רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

לסיכום

במאמר זה סקרנו מהי גרידה – אשר הינה פרוצדורה רפואית הננקטת לצורך הפסקת ההריון או לניקוי חלל הרחם מקיומה של שארית רקמתית ועד איזה שבוע אפשר לעשות גרידה. חשוב להכיר את המגבלות הכרוכות בצידה, את הסיכונים האפשריים ותופעות הלוואי, על מנת לסייע לתהליך להסתיים בשלום ולאפשר התאוששות מהירה וחזרה לשגרה.

עוד עשוי לעניין אותך

תינוק נדבק בGBS במהלך לידה - לא טופל כנדרש באנטיביוטיקה - ונותר עם שיתוק מוחין

עו"ד אבי שמואלי   להלן עדכון על תביעת רשלנות רפואית חדשה שהגשנו בימים אלו ממש: במה עסקה התביעה ? ענינה של התביעה בשרשרת כשלים שנפלו
תביעה

לא אובחנה הידבקות ב-CMV והתינוקת נולדה חרשת ופגועת מוח

עו"ד אבי שמואלי   היום הוגשה על ידינו תביעה חדשה נוספת שעניינה רשלנות רפואית בהריון. במקרה המדובר העובדה שהאם, והעוברית שברחמה, נדבקו במהלך ההריון בנגיף
תביעה

רשלנות רפואית בניתוח החלפת מסתם

עסקינן במקרה טראגי בו אדם צעיר, שהגיע לקבלת טיפול רפואי בשל שיעול וקשיי נשימה – מצא את מותו על שולחן הניתוחים שעות ספורות לאחר מכן.