עו"ד אבי שמואלי
השבוע הגשנו לביהמ"ש המחוזי תביעה חדשה שעניינה רשלנות רפואית בלידה. התביעה עוסקת בתינוקת שנותרה עם יד משותקת לחלוטין בעקבות אירוע פרע כתפיים שהתרחש בסיום לידתה ולא נוהל כנדרש.
במקרה המדובר התקיימו מספר גורמים שהגבירו, עוד לפני הלידה, את הסיכון להתרחשות אירוע פרע כתפיים בלידה:
- היולדת סבלה ממשקל עודף בדרגה פתולוגית;
- בבדיקת העמסת סוכר של OGTT שבוצעה בחודש השביעי להריון אחד הערכים היה לא תקין;
- הלידה התרחשה לאחר שההריון חצה את השבוע ה-40;
- התינוקת הייתה גדולה (אחוזון 93%), ומשקלה בלידה (3,900 גרם) קרב אותה מאוד להגדרה של תינוקת מקרוזומית;
בפועל, כך נטען בתביעה, הצוות המיילדותי בביה"ח לא התייחס לנסיבות הנ"ל ככאלו שמגדילות את הסיכון לארוע פרע כתפיים, הערכת משקלה של התינוקת לא זכתה לכל התייחסות, וממילא לא בוצעו כל היערכות ותיגבור מקדימים לאפשרות שבסיום הלידה יתרחש אירוע פרע כתפיים.
אירוע פרע הכתפיים תפס את הצוות המיילדותי בהפתעה גמורה. אותה עת היתה בחדר הלידה מיילדת אחת בלבד, שהיתה לא מנוסה ולא מתורגלת בסיטואציה זו. הנ"ל לא איבחנה את האירוע כנדרש, לא נקטה בפעולות המתחייבות במצב דברים זה, ובמקום זאת הפעילה כוחות משיכה חזקים ולא זהירים בניסיון לחלץ את התינוקת. גם כאשר הנ"ל קראה לעזרה, היא נמנעה מלהבהיר כי מדובר בארוע פרע כתפיים, ובהתאם גם כאשר עזרה כלשהיא הגיעה, הפעולות המתחייבות לא בוצעו.
בסופו של דבר, נסיונות המשיכה הכוחניים הובילו לחילוץ הכתף הכלואה של התינוקת, אלא שתוך כדי ועקב כך נקרעו עצבי המקלעת הברכיאלית של אותה כתף. התינוקת נותרה עם שיתוק חמור ונרחב של הגפה השמאלית, וידה הנ"ל נותרה בפועל תלויה לצד גופה, כאיבר זר.
ניסיון להיטיב את המצב של הגפה המשותקת, בניתוח מורכב שנעשה בחו"ל, לא צלח אף הוא (במסגרת הניתוח נקצרים עצבים מהרגליים ומושתלים באזור המקלעת הברכיאלית של הכתף), והתינוקת נותרה עם 45% נכות רפואית לצמיתות.
במסגרת התביעה נטען כי במקרה זה התקיימה רשלנות רפואית הן בבדיקות ובהיערכות המקדימה שנעשו בביה"ח עד לשלב של הלידה, והן בהתנהלות של המיילדת, ושל כל מי שהגיע לעזרתה, לאחר שאירוע פרע הכתפיים נוצר בפועל.