עו"ד אבי שמואלי
בימים אלו מוגשת ע"י משרדנו תביעת רשלנות רפואית נוספת שעילתה רשלנות רפואית בהריון. אותה רשלנות רפואית בהריון גרמה, במקרה זה, להולדה בעוולה של תאומים זהים עם איקס שביר.
להלן תמצית מעובדותיה היחודיות הפרשה:
- אמם של התאומים, שסבלה מילדותה מליקויי למידה קשים, הרתה את התאומים בחודש 12/2006. האם עברה במהלך הריונה בדיקות שונות ורבות, ובין היתר ביצעה בדיקה גנטית למחלת X שביר במכון הגנטי של אחד מבתי החולים באזור המרכז.ויובהר: איקס שביר הינה תסמונת גנטית שמהווה את הסיבה השכיחה ביותר לפיגור שכלי אצל בנים, ושגורמת גם ללקויות אוטיסטיות קשות וחמורות. בהתאם, כאשר במהלך ההריון מתברר כי האם לעתיד הינה נשאית של התסמונת, יש לבצע לה בדיקה נוספת (מי שפיר או סיסי שליה)) כדי לשלול את האפשרות שהעובר שברחמה חולה בתסמונת. במקרה שמתברר כי העובר עצמו לוקה בתסמונת, או אז יומלץ ויתאפשר להורים לסיים את ההריון בהפלה.
- אם לחזור לאם שבענייננו, הרי שבחלוף מספר שבועות לאחר הבדיקה, האם קיבלה תשובה שלפיה בדיקת האיקס שביר שבוצעה לה במכון הגנטי הינה תקינה. בנסיבות אלו הריון התאומים נמשך כסדרו, ומבלי שנתעורר הצורך לבצע כל בדיקה נוספת שתשלול את האפשרות שהעוברים התאומים לוקים בתסמונת ה-X השביר.
- לאחר לידתם של התאומים, וכבר מגיל צעיר, הופיעו בעיות בהתפתחותם. בהמשך אובחנה אצלם לקות אוטיסטית קשה ופיגור קוגיניטיבי ברמה בינונית. מצבם חמור כדי כך שבהתקרבם לגיל 7 שנים התקשורת עימם קשה, לא ניתן להשאירם לבד בשל בעיות שיפוט, הם תלויים לחלוטין בעזרת צד שלישי לצורך ביצוע פעולות היום-יום (הלבשה, רחיצה והגיינה אישית), ועדיין זקוקים לחיתולים.
- חלפו שש שנים מאז לידת התאומים ואנו מגיעים לשנת 2013. בנקודת זמן זו אחותה הצעירה של אם התאומים חפצה להינשא, והגיעה עם בן זוגה ליעוץ גנטי. כאשר היועץ הגנטי שמע כי לנ"ל אחות שסובלת מליקויי למידה וכי לאותה אחות נולדו שני תאומים עם לקויות אוטיסטיות ופיגור קוגניטיבי, הוא המליץ כי אם התאומים ואחד מהם יעברו בדיקה גנטית ל-x שביר. בעקבות האמור, האם ואחד מהתאומים הגיעו ונבדקו במכון הגנטי, ובבדיקה זו נתברר כי האם ושני תאומיה הזהים לוקים במוטציה מלאה של תסמונת האיקס השביר.
בשים לב לאמור, אם התאומים פנתה למשרדנו כדי לברר הכיצד יתכן שבשנת 2007 נמסר לה שתוצאת הבדיקה הגנטית ל-X שביר שנעשתה לה הינה תקינה, בעוד ש-6 שנים מאוחר יותר, מתברר כי היא סובלת ממוטציה מלאה של התסמונת. ממילא ביקשה האם לברר האם בנסיבות הענין יש מקום להגיש תביעה על רשלנות רפואית בהריון?
בעקבות הדברים פנינו למומחית מתאימה בתחום הגנטיקה. בדיקת המומחית פרשה בפנינו כשלים וליקויים שונים שנפלו בביצועה של הבדיקה הגנטית שנערכה לאם ב-2007, ושהובילו לתוצאתה המוטעית. כשלים וליקויים אלו מהווים רשלנות רפואית בהריון, וליתר דיוק רשלנות רפואית בביצוע בדיקה גנטית בהריון. לולא אותה רשלנות רפואית בהריון, האם היתה מעודכנת בכך שהיא לוקה בתסמונת וממילא נושאת בסיכון גבוה מאוד לכך שגם העוברים לוקים בתסמונת. בעקבות האמור האם היתה מבצעת בדיקה מתאימה של העוברים עוד במהלך ההריון, ובהינתן התשובה כי העוברים לוקים בתסמונת, האם היתה מפסיקה את ההריון מבעוד מועד.
בהתבסס על האמור בזמן הקרוב מאוד תוגש ע"י משרדנו תביעת רשלנות רפואית בהריון שבמסגרתה ייתבע פיצוי מתאים בגין הולדתם בעוולה של שני התאומים הזהים.